5 Ekim 2008 Pazar

Dünya Tiyatrolar Günü Hakkında Kompozisyon


Tiyatro, sahnede, seyirciler önünde gerçekleştirilen, insanın insanca anlatıldığı bir sanattır. İnsan hayatını konu alır. Bir bakıma hayatın aynasıdır.

Tiyatro, birçok yönüyle diğer sanatlardan ayrılır. Yazı sanatı, okunmak için yazılırken tiyatro sanatı, oynanmak için yazılır. Ayrıca tiyatronun, sahne, ışıklandırma, kostüm, müzik, dans ve dekor gibi birçok unsuru da bulunmaktadır. Tiyatroda oyunun değerini seyirciler alkışlarıyla belirler. Tiyatro tüm edebî türler içerisinde en canlı ve hayata en yakın olanıdır. Hem görsel, hem işitsel yönden izleyicilere seslenir. Tiyatronun trajedi, komedi ve dram gibi türleri vardır. Bu türlere göre tiyatro, insanda çeşitli duyguları uyandırır. Örneğin bir trajedi korku ve merhamet duyguları uyandırırken, komedi insan yüzünde bir tebessüm ve gülümseme uyandırır.

Tiyatroda, yetenek ve başarı önemli iki unsurdur. Herkes bir dizide oynayabilir, bir reklam filmi çekebilir ama tiyatrocu olamaz. Televizyonda reyting gibi kaygılar varken, bir tiyatro oyununda böyle bir kaygı bulunmaz. Çünkü tiyatro, bir tercih meselesidir. Şu günlerde tiyatronun televizyona taşınmaya çalışıldığını görmekteyiz. Bu, tiyatro severler adına, çok güzel bir durumdur. Tiyatro, insanlık için önemli bir sanattır. 1961'den bu yana her yıl 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü olarak kutlanmaktadır.

Tiyatro artık, yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Konuşma, yazma ve müziğin bir araya geldiği bir sanattır. Güzel sanatlar içerisinde en ilgi çekici ve görsel bir daldır. Tiyatroya hakkettiği değeri vermek gerekir. Çünkü tiyatro toplum kültürünün aynasıdır.

0 Comments:

Post a Comment